cimer
Tázlár község információs honlapja
cimer
Tázlár község információs honlapja
cimer
Tázlár község információs honlapja
cimer
Tázlár község információs honlapja
cimer
Tázlár község információs honlapja
cimer
Tázlár község információs honlapja
cimer
Tázlár község információs honlapja
cimer
Tázlár község információs honlapja
cimer
Tázlár község információs honlapja
« 2022. Augusztus »
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       

Tájékoztató a lakó- és üdülőegységre vonatkozó tűzvédelmi házirend készítési kötelezettségéről

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

tájékoztató anyaga

a lakó- és üdülőegységre vonatkozó tűzvédelmi házirend készítési kötelezettségéről

 

2016. január 01-vel hatályba lépett a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 19/A. §-a, mely kötelezően előírja a lakó-és üdülőegységekre vonatkozó tűzvédelmi használati szabályok „házirend” kidolgozását.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII.5.) BM rendelet (OTSZ) az elérendő minimális biztonsági szintet határozza meg, a tűzvédelmi használati szabályok lényege pedig az adott épületre vonatkozó egyedi, az ott lakóktól és tartózkodóktól elvárt magatartásformák összeírása.

E tűzvédelmi „házirend”nem jelent többlet terhet azon házak esetében, amelyek már az OTSZ hatályba lépése (2015. március 5.) előtt is léteztek, mivel azokra addig is kötelező volt a tűzvédelmi szabályok írásba foglalása. Az OTSZ alapvetően műszaki tartalmú szabályozás, ezért került ki belőle az érintett előírás, így most egy másik BM rendelet, a tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet (BM Rendelet) 4/A. § -a alapján kellett a korábbi tűzvédelmi szabályokat újra elővenni. A még át nem adott, vagy csak a jövőben felépítendő lakóházak tekintetében pedig ki kell dolgozni a szabályokat. A tűzvédelmi házirend vonatkozásában a BM rendelet egy újdonságot hozott: annak tartalmaznia kell a készítője nevét és elérhetőségét, valamint a készítő aláírását.

Az érintett épületek köre némileg leszűkült; a régi OTSZ-ben a „kétszintesnél magasabb” kifejezés szerepelt, az új szabályozás pedig a „háromszintesnél magasabb és tíznél több lakó és üdülőegységet magába foglaló épületekre, épületrészekre” vonatkozik. A szintszámra és a lakások számára adott feltételnek együttesen kell fennállnia.

A közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke, ezek hiányában az épület, épületrész tulajdonosa köteles gondoskodni a tűzvédelmi használati szabályok írásban történő kidolgozásáról, valamint annak megismertetéséről, megtartásáról és megtartatásáról. A tűzvédelmi házirendet 2015. március 31-ig kellett írásba foglalni.

A tűzvédelmi házirendnek tartalmaznia kell az épületre, épületrészre vonatkozóan a tűzjelzés tartalmi követelményeit, az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység szabályait, a tárolásra vonatkozó előírásokat, a nyílt láng használatára és a dohányzásra vonatkozó korlátozásokat, a tüzelő- és fűtőberendezések, továbbá az elektromos berendezések használatának előírásait, a tűzoltási felvonulási területre vonatkozó szabályokat, a lakók, illetve az ott-tartózkodók riasztásának és menekülésének lehetséges módozatait, a tűzvédelmet biztosító eszközök, berendezések használatára vonatkozó előírásokat.

A tűzvédelmi használati szabályok kidolgozásában hathatós segítséget nyújt az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII.5.) BM rendelet használati szabályokat tartalmazó XVIII. Fejezete.

Vissza a hírekhez

2016. 04. 21.